onsdag 11 juni 2008

Förbundsarken

En av de partier i Gamla Testamentet som kanske fascinerat mig mest är när Mose fick vårt folks bud vid Sinai och hur de senare placerades i förbundsarken. Många arkeologer och forskare söker arken än i dag och flera menar på att den mycket väl kan finnas i Etiopien. Det är min fulla övertygelse att så är fallet. Men hur kommer det sig? Jag förstår att det är många som undrar och det här är något som inte nämns så ofta i kristna kretsar, jag kan inte låta bli att undra varför...


För att göra en lång historia väldigt kortfattad så åtog sig Drottningen Makeda (av Saba) den svåra och långa färden för att besöka den vise kung Salomo. Väl där så blev Salomo betagen av drottningens skönhet och ville inte annat än att lägra henne. Slug som han var så satte han upp en regel; Hon fick fritt vistas i hans boning så länge hon inte stal något om hon gjorde så så skulle de gå till säng tillsammans. Hon gick med på detta.

På natten så vart Makeda törstig och gick upp för att dricka lite vatten. Dagen därpå så anklagade Salomo henne för stöld men hon hade ju inte stulit något. Drack du inte mitt vatten? Menade konungen. Det var ju förståss sant och därigenom kom det sig så att Drottningen av Saba vart befruktad av den sluge konungen.

Åter i Saba (nuvarande Etiopien) föder hon sin son, Menelik I. Under uppväxten besöker han sin far flera gånger för att ta del av hans visdom. Salomo hade dessutom tidigare fått drottningen att överge sin soldyrkan för Jah.



Under ett besök så uppenbarar sig en ängel för Menelik och berättar att han ska stjäla arken av sin fader som fallit sig åt såväl köttets lustar samt idoldyrkan (Salomo praktiserade en av sina kvinnors tro för att blidka henne). Han beslutar sig för att följa ängelns befallning och flyr så med sina män och förbundsarken. När Salomo dagen därpå upptäcker detta så jagar han efter.

Menelik och hans följe vägleds dock av en ängel och vittnen ska ha sett hela sällskapet sväva fram strax ovanför marken över öknen. Salomo ger till slut upp och därefter hamnar alltså arken i Etiopien. Detta beskrivs i den etiopiska boken Kebra Nagast och är väl värd sin läsning!

Jag kan ha fått någon detalj fel men på det stora hela så var det så det gick till. Fascinerande eller hur?



Idag bevakas arken av en väktare och väktarskapet går ifrån generation till generation. I många kyrkor och tempel i Etiopien hålls en kopia av arken för att förleda skattsökare...

Inga kommentarer: