torsdag 17 juli 2008

Etiopien mot USA

Idag är USA och den Etiopiska regeringen bundsförvanter. Det politiska toppskiktet, lika genomsyrat av Babylons pengahunger och hat som i andra länder. USAs stöd är likväl med ekonomisk baktanke, mot muslimerna, för oljan. Inget nytt under solen. Det här känner vi väl till numer och ingen höjer ett ögonbryn över det. Men att Etiopiska trupper krossade en amerikansk militär styrka redan under andra hälften av 1800-talet är det få som känner till.

Egypten och det Ottomanska imperiet var allierade vid den tiden och efter imbördeskriget i USA så fick man en idé, att bland annat anlita sydstatstrupper för att föra krig mot sina fiender. Bland annat så rekryterades den välkända General Sherman. Sherman var känd indianhatare och stred även FÖR slaveriet.

De inledde ett femårs kontrakt där de svor att strida för Egyptens sak och mot deras fiender (så länge de inte hamnade i krig med USA). Sherman handplockade sina egna befäl och 48st amerikanska befäl samlades så för att leda de egyptiska och ottomanska styrkorna.



Egypten anlitade även befäl ifån Danmark och Schweiz. Man låg förståss i krig med Etiopien och snart började fienden att ta sig in över gränserna i norr. Men åter igen visade Etiopierna vad deras stolta kristna kejsardömme gick för. 1875 mer eller mindre förintades Schweizledda styrkor i Arissa. Man försökte igen samma år vid Guda Gundet, där Kejsare Atse Yohannes med sina fyra lejon och etiopiska soldater satte ett defenetivt stopp för dem.

Målet för koalitonsarmén var att erövra Blå Nilenområdet ifrån vad de trodde var enkla barbarer. Deras naivitet kan kännas som pinsam nu i efterhand när de åter igen vart stoppade vid Guraslätten. Här deltog de amerikanska styrkorna. Det måste ha varit en förvånande och mäktig syn att ha sett Yohennes med sina lejon bokstavligen delta i striden. Den fega Prins Hassan av Egypten flydde snabbt striden enligt en beskrivning av de amerikanska befälen. Det var en hård strid för båda sidor men slutligen fick även amerikanerna och resten av deras armé retirera, flera av amerikanerna dog i striden. Bland annat två av de kejserliga lejonen avled på Etiopiens sida, de andra två dog vid Gundet. Dessa stoppades senare upp och visades som en symbol för den Etiopiska tapperheten.

För tillfället var invasionen stoppad men det var bara en av flera arméer som försökt och kom att försöka inta landet genom seklerna. Idag görs det på annat sätt via politrix och ekonomi, manipulation. Men en vacker dag kommer inte Babylon ha en chans att göra sig besvär, monarkin skall återupprättas. RASTAFARI!

2 kommentarer:

Sami Levi sa...

Så är det när man försöker sig på Zion. Ethiopia, the land where our God loves to be. Selassie!

Dangereux sa...

Ja min vän visst är det så! Rastafari!